Waarom de herfst zowel een uitdaging is voor onze huid als onze gemoedstoestand.

Waarom de herfst zowel een uitdaging is voor onze huid als onze gemoedstoestand. Kim De Backer

In de wereld van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), is elk seizoen doordrenkt met zijn eigen unieke energie en betekenis. De (energetische) herfst, het Metaalelement, wordt vaak vergeleken met de wijze oude boom die haar bladeren loslaat, naar binnen keert en zich voorbereidt op de winter. Dit seizoen nodigt je uit om hetzelfde te doen, zowel voor je innerlijke leefwereld als voor je huid. In deze blog ontdek je de symboliek van de energetische herfst volgens de TCM, de relatie met onze huid en hoe een Beauty & Soul Treatment je kan helpen om te stralen in de herfst.

De energetische herfst: het metaalelement in de TCM

In de Chinese TCM wordt elk seizoen geassocieerd met een van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. De herfst wordt vertegenwoordigd door het Metaalelement, dat staat voor introspectie, loslaten, nieuwe zuurstof en tevredenheid. Het moment waarop de natuur haar overvloedige groen transformeert in rijke herfsttinten en waarop de energie van de aarde zich terugtrekt.

Net zoals een boom haar bladeren loslaat om haar kostbare energie te behouden, worden ook wij aangemoedigd om naar binnen te keren, te reflecteren en te genieten van de oogst van het jaar tot nu toe.
Het is een tijd om los te laten wat niet langer dient, onze geest te zuiveren en ruimte te maken voor innerlijke groei.

De huid en de herfst: een delicate balans

Tijdens dit seizoen kan een doffe huid met weinig uitstraling of een gemineraliseerde huid gemakkelijker ontstaan. Dit komt doordat het metaalelement verbonden is met de longen en de dikke darm, organen die de huid en de hydratatie ervan beïnvloeden. Het veranderende weer en de afnemende vochtigheid kunnen je huid uitdrogen en haar vitaliteit verminderen. Wat dus leidt tot een gebrek aan uitstraling, glow en een verhoogde gevoeligheid kan veroorzaken.

Enkele tips:

  • Drink voldoende water om je huid vanbinnen uit te hydrateren. Kies voor water op kamertemperatuur of een lekkere kruidenthee.
  • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan mineralen zoals groene bladgroenten, noten en zaden.
  • Doe regelmatig een scrub om dode huidcellen te verwijderen en de celvernieuwing te stimuleren.
  • Verzorg je huid met natuurlijke producten, zoals bv Aloïse Botanicals. Al de chemicaliën in de meeste cosmetica producten zijn agressief en drogen je huid verder uit. Vandaar dat cosmeticaproducten zo vaak verschillen van prijs. Stel jezelf eens de vraag ‘welke ingrediënten zitten erin’ bij je aankoop.
    Mocht je hier vragen over hebben? Stel ze me gerust! Ik ben er om je hierin te helpen en te begeleiden.

Om onze huid te laten stralen in de herfst en ons te helpen de innerlijke rust en introspectie te omarmen is er de Beauty & Soul Treatment. Deze holistische gezicht- & lichaamsbehandeling combineert traditionele massagetechnieken, acupressuur en natuurlijke huidverzorging om zowel onze huid als onze ziel te voeden.

Het geeft je:

  • intense hydratatie: om de droge herfstlucht tegen te gaan. Natuurlijke oliën en voedende maskers worden gebruikt om je huid te voeden en te beschermen
  • vernieuwde energie: door middel van kleur- & lichttherapie, acupressuur en manuele massage van kop tot teen wordt de energiestroom in je lichaam hersteld en vernieuwd
  • ontspanning: de combinatie van geuren, kleuren, aanrakingen zal je stress verminderen en je innerlijke rust bevorderen
  • natuurlijke huidverjonging: door de bloedcirculatie van je huid te stimuleren (door de massages en de natuurlijke producten) werkt Beauty & Soul huidverjongend.

Net zoals de herfst ons uitnodigt om naar binnen te keren en te genieten van onze innerlijke oogst, nodigt de Beauty & Soul Treatment ons uit om voor onszelf te zorgen, zowel vanbuiten als vanbinnen.

Gemoedstoestand in de herfst: de kunst van het loslaten

Net zoals de herfst de bomen aanspoort om hun bladeren los te laten, roept dit seizoen ons op om de kunst van het loslaten te omarmen. Dit betekent het loslaten van zaken die je niet langer dienen, zoals negatieve gedachten, oude patronen, emotionele bagage of bepaalde mensen.

De herfst nodigt ons uit om te reflecteren op wat we hebben bereikt en wat we willen behouden. Het is een tijd om dankbaar te zijn voor wat is en te erkennen wat niet langer bijdraagt aan je groei en welzijn. Door los te laten, creëer je ruimte voor nieuwe inzichten, grotere veerkracht en innerlijke rust. Uit persoonlijke ervaring kan ik beamen dat het loslaten van zaken niet altijd een eenvoudige taak is. Bovendien is het niet noodzakelijk om jezelf te dwingen dit te doen. Ik zeg vaak: loslaten betekent simpelweg accepteren dat ik op dit moment nog niet in staat ben om het los te laten. Het is belangrijk om mild voor jezelf te zijn in dit proces. Een Beauty & Soul Treatment kan je hierin een mooie ondersteuning bieden.

Beauty & Soul Treatment

Gun jij jezelf een moment van innerlijke rust, natuurlijke huidverbetering en vernieuwde energie? En wil jij je stralend en vitaal voelen tijdens de herfst? Ja? Plan dan hier jouw verwenmoment in, je Beauty & Soul Treatment.

Mocht je vragen hebben bij het lezen van deze blog? Voel je welkom om deze te stellen, ik beantwoord ze met plezier.

Ik wens je een mooie herfst met een warme gloed!

Voel je goed groeten
Kim De Backer – Holistic Beauty Therapist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven