Huidverzorging volgens de vijf elementen

vijf elementen masker op de huid hout vuur aarde metaal en water kim de backer

Al sinds het begin der tijden denken filosofen na over de oorsprong van het leven en de samenstelling van het heelal. Volgens bepaalde tradities, zoals die van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) komt alles in het universum voort uit 5 elementen: hout, vuur aarde, water en metaal. Deze elementen spelen eveneens een rol bij de energiebalans in het menselijk lichaam en ze hebben een invloed op onze huidconditie (expressie), ons goed voelen (emotie) en ons bewustzijn (energie).

Hierbij wordt ook gezegd dat elk seizoen van het jaar voor een element staat dat gekoppeld is aan een huidbeeld, emotie en energie.
Element hout is gekoppeld aan de lente, vuur aan de zomer, aarde aan de tussenseizoenen, metaal aan de herfst en water aan de winter.
De kernkracht van het element:

 • Hout = vitaliteit.
 • Vuur = uitstraling.
 • Aarde = zuiverheid.
 • Metaal = lichtheid.
 • Water = dynamiek.

De leer van de 5 elementen

De theorie van de vijf elementen representeert de dynamische, immer veranderende en onderling samenhangende energie in de natuur. Er zijn twee cycli die de elementen aan elkaar verbinden.

De generende of scheppende cyclus

 • Vuur genereert aarde
 • Aarde genereert metaal
 • Metaal genereert water
 • Water genereert hout
 • Hout genereert vuur

De controlerende of destructieve cyclus

 • water controleert vuur
 • vuur controleert metaal
 • metaal controleert hout
 • hout controleert aarde
 • aarde controleert water

Omdat elk element een element controleert en gecontroleerd wordt door een ander, ontstaat er balans. Wanneer één van de elementen overheerst, geraken de andere uit balans. Een element uit balans, verliest zijn scheppende en controlerende vermogens. Dat wordt zichtbaar gemaakt aan onze huid. Denk maar aan een doffe, droge huid of een stresshuid.

Het herstellen van harmonie en balans is dan zeer belangrijk. Dit kan onder andere door middel van gezonde voeding, essentiële oliën en door de energetische Harmonie gezichtsverzorging‘. Wil je nog een stapje verder gaan en ervoor zorgen dat elk element in balans komt? Dan is de 6-maanden kuurverzorging Herbronningskuur iets voor jou. Hier wordt elke maand een ander opeenvolgend element verzorgd en geheeld.

 

Maar wat zijn nu precies die vijf elementen?

Daar is een hele uitgebreide uitleg voor, maar kort gezegd heb je het element Hout (lente), Vuur (zomer), Aarde (tussenseizoen), Metaal (herfst) en Water (winter). Elk element is gekoppeld aan een seizoen maar ook aan één van de vijf lichaamsvloeistoffen. Zoals jouw levensenergie, je aanvoerende en afvoerende bloedcirculatie, jouw lymfestelsel en waterhuishouding. Daarnaast staat elk element ook in verbinding met een paar organen dat de energiestromen in jouw lichaam reguleert. Meer lezen over de vijf elementen?

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens de harmonie gelaatsverzorging en bij de zes maanden herbronningskuur werk ik op 3 niveaus en wordt een bepaald element extra verzorgt. De 3 niveaus zijn:

 1. Je huidconditie oftewel je expressie zoals ik het graag noem. Wat laat je huid zien? Roodheden, doffe huid, vermoeide uitstraling, stresshuid, wallen en of kringen rond de ogen?
  Waar de klassieke gezichtsverzorgingen de huid gaan onderverdelen in huidtypen, kijk ik naar de reflexzones.
 2. Je gemoedstoestand of je emotionele balans op het moment van je gezichtsverzorging. Door jou te laten ruiken en kiezen uit de vijf elementen serums (Phyt’ethers). Zo geef je zelf aan wat jouw staat van zijn is op dat moment. Het serum dat volgens jou het lekkerst ruikt en waar je voor kiest, is de emotie van het element waar jij dan inzit.
 3. Je chakra’s of je energiedoorstroming. Dit doe ik door de reflexzones te bekijken door een huidanalyse. Hierdoor kan ik bepalen welk element bij jou uit balans is of dat extra aandacht nodig heeft. Dit zal dan niet alleen op vlak van je expressie zijn maar vanuit de holistische visie.

Emoties en de 5 elementen: een mooi verhaal.

Elk element staat ook voor specifieke emoties, zoals vertrouwen en tevredenheid. Maar ook boosheid en verdriet. Door deze emotie positief te versterken krijgt jouw immuunsysteem een boost. Je gaat je na de gelaatsbehandeling weer energieker, vitaler en ontspannen voelen wanneer jouw expressie, je emotie en je energie weer in balans wordt gebracht.

Harmonie gezichtsverzorging en de zes maanden herbronningskuur  is een combinatie van huidverzorging en energetisch lichaamswerk.
Je hele lichaam krijgt een manuele massage met etherische oliën, kleur- en lichttherapie en lymfedrainage voor een intensieve werking en resultaat. Het zijn uitgebreide verzorgingen met als doel; diepe innerlijke rust en ontspanning te voelen, je zelfhelende vermogen te activeren (een mens kan zichzelf helen) en dichter bij je mooie zelf te brengen.

Wil je graag ervaren wat een vijf elementen gezichtsverzorging met jou doet? Maak hier je afspraak.

Groetjes
Kim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
Scroll naar top