Huidverzorging volgens de vijf elementen

vijf elementen masker op de huid hout vuur aarde metaal en water kim de backer

Al sinds het begin der tijden denken filosofen na over de oorsprong van het leven en de samenstelling van het heelal. Volgens bepaalde tradities, zoals die van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) komt alles in het universum voort uit 5 elementen: hout, vuur aarde, water en metaal. Deze elementen spelen eveneens een rol bij de energiebalans in het menselijk lichaam en ze hebben een invloed op onze huidconditie (expressie), ons goed voelen (emotie) en ons bewustzijn (energie).

Hierbij wordt ook gezegd dat elk seizoen van het jaar voor een element staat dat gekoppeld is aan een huidbeeld, emotie en energie.
Element hout is gekoppeld aan de lente, vuur aan de zomer, aarde aan de tussenseizoenen, metaal aan de herfst en water aan de winter.
De kernkracht van het element:

 • Hout = vitaliteit.
 • Vuur = uitstraling.
 • Aarde = zuiverheid.
 • Metaal = lichtheid.
 • Water = dynamiek.

De leer van de 5 elementen

De theorie van de vijf elementen representeert de dynamische, immer veranderende en onderling samenhangende energie in de natuur. Er zijn twee cycli die de elementen aan elkaar verbinden.

De generende of scheppende cyclus

 • Vuur genereert aarde
 • Aarde genereert metaal
 • Metaal genereert water
 • Water genereert hout
 • Hout genereert vuur

De controlerende of destructieve cyclus

 • water controleert vuur
 • vuur controleert metaal
 • metaal controleert hout
 • hout controleert aarde
 • aarde controleert water

Omdat elk element een element controleert en gecontroleerd wordt door een ander, ontstaat er balans. Wanneer één van de elementen overheerst, geraken de andere uit balans. Een element uit balans, verliest zijn scheppende en controlerende vermogens. Dat wordt zichtbaar gemaakt aan onze huid. Denk maar aan een doffe, droge huid of een stresshuid.

Het herstellen van harmonie en balans is dan zeer belangrijk! Maar, hoe doe je dat?
Dit kan onder andere door middel van gezonde voeding, ondersteunende middelen zoals de juiste etherische oliën én de Beauty & Soul Treatment’.
Wil je nog een stapje verder gaan en ervoor zorgen dat elk element in balans komt? Dan is Beauty & Soul Therapy echt een aanrader! Deze 6-maanden Journey ondersteunt en versterkt net elk element. We dragen deze 5 elementen in ons. Via deze link kan je meer lezen over de verschillende stappen Rebreathe, Rebalance & Reconnect.
Het is een exclusief programma voor de zelfbewuste vrouw die zichzelf naar waarde schat en met op en top goed gevoel in het leven wilt staan.

 

Maar wat zijn nu precies die vijf elementen?

Daar is een hele uitgebreide uitleg voor, maar kort gezegd heb je het element Hout (lente), Vuur (zomer), Aarde (tussenseizoen), Metaal (herfst) en Water (winter). Elk element is gekoppeld aan een seizoen maar ook aan één van de vijf lichaamsvloeistoffen. Zoals jouw levensenergie, je aanvoerende en afvoerende bloedcirculatie, jouw lymfestelsel en waterhuishouding. Daarnaast staat elk element ook in verbinding met een paar organen dat de energiestromen in jouw lichaam reguleert.

 

Emoties en de 5 elementen: een mooi verhaal.

Elk element staat ook voor specifieke emoties, zoals vertrouwen en tevredenheid. Maar ook boosheid en verdriet. Door deze emotie positief te versterken krijgt jouw immuunsysteem een boost. Je gaat je na de gelaatsbehandeling weer energieker, vitaler en ontspannen voelen wanneer jouw expressie, je emotie en je energie weer in balans wordt gebracht.

 

Beauty & Soul Therapy is een combinatie van pure en natuurlijke huidverbetering, energetisch lichaamswerk én de rode draad door elke behandeling is tot jezelf komen in alle rust en liefde. Je lichaam, hart en ziel genieten van manuele massages met etherische oliën van Les Huit, kleur- en lichttherapie en kleimaskers.

Ben je benieuwd wat deze vijf elementen, of de ritmes van de natuur, voor jou kunnen betekenen?
Boek hier je afspraak.

 

Voel je goed groeten

Kim De Backer | Holistic Beauty Therapist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven